In Bodycontrol

Hangen, vergeten krachttraining!

Wanneer er training wordt gegeven bij ons op de gym, dan sluiten we elke warming up, ja, echt elke warming up, af met hangen. Vaak komt hangen nog extra aan bod in de wekelijkse cycle, waarom? Hangen is vergeten krachttraining. Het maakt het schoudergewricht ontzettend sterk!  

De schouder is een complex gewricht dat alle kanten op kan bewegen. Belangrijk dus om op alle plaatsen in deze beweging kracht te kunnen genereren, het trainen van de “full range of motion”. Ook train je de “rechte arm kracht” in de posteriore keten (Een beweegketen die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld optrekken). Een belangrijke stap naar het sterk maken van je schouders!

Van de mensen die starten met hangen hoor ik vaak: ”Maar dat is toch helemaal niet zwaar?” waarop ik uitleg dat de zwaartekracht toch echt hetzelfde is als wanneer je een pull-up doet. Het enige verschil is de spieren die je gebruikt en hoe je deze inzet.

Hangen is dus wel degelijk zwaar voor de schouder, maar omdat wij gemaakt zijn om te hangen met onze armen, voel je veel minder inspanning.

De voordelen van hangen op een rijtje:

  1. “Hanging will bulletproof your shoulders” – Ido Portal. Het maakt van de schouder een gezond en sterk gewricht.
  2. Het trainen van “rechte arm kracht” met betrekking tot de posteriore keten is erg moeilijk. Hangen is hierop de uitzondering! Uit onze ervaring is gebleken dat de coordinatie van het “trekken met rechte arm” bijzonder lastig op te bouwen is. Hangen biedt hiervoor een uitkomst.
  3. Hangen is leuk! Zeker als je regelmatig oefent merk je al heel snel vooruitgang. het leren van de complexe manieren van hangen voelt als een uitdaging die haalbaar is binnen korte tijd.
  4. Ook zorgt hangen voor mobiliteit in vooral het bovenlichaam. je wordt flexibeler en het kan je houding enorm verbeteren.
  5. En zo zijn er nog veel meer redenen!

Reden genoeg dus om te gaan hangen! Waar maakt niet uit. Een klimrek in de buurt? Een geschikte boom? Een fitnesscentrum waar je kunt hangen? De onderkant van je open trap? Allemaal prima plekken om te starten met hangen!

Hieronder een video met wat ideeen om te starten. Kies er een paar uit en voeg ze toe aan je training, mooi om voor, of na je training in te plannen.

Deze beweging noemen wij hangen zijzwaai. Begin met beide handen vast en bouw uit naar het loslaten van één hand tijdens de zwaai!

Het belangrijkste als je hiermee start is dat je klein begint. De bewegingen voelen misschien niet zwaar, maar dit zijn ze wel degelijk! Let op dat je het niet te complex maakt voor de schouder en zet je ego buiten de gym. Wanneer je start bij het begin zul je zien dat je hier verderop heel veel baat bij hebt. Met een maandje kun je gaan uitbouwen naar de complexere bewegingen, zie hieronder:

Roy, trainer bij Jaap’s Gym, laat hier een variant op hangen zijzwaai zien. Geen makkelijke variatie!

Heb vooral plezier met hangen, er kan zoveel!

Ben je enthousiast geworden? Kom bij ons langs tijdens de Body Control lessen!

Recent Posts
0